Criteria Houdbaarheid

Geplaatst op

Regelmatig worden ons vragen gesteld over de houdbaarheid van producten die de voedselbank verstrekt. Het kan wel eens gebeuren dat in een voedselpakket producten zitten die dicht tegen de houdbaarheidsdatum zitten of waarvan de houdbaarheidsdatum net verstreken is. Veel producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon eten. Zonder risico er ziek van te worden.

THT-producten:
THT betekent “Tenminste Houdbaar Tot”. Bij producten met een THT-datum, in de volksmond ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.
Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit.

TGT-producten:
TGT betekent “Te Genruiken Tot”. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Geadviseerd wordt om producten na deze datum niet meer te eten in verband met mogelijk bederf.

Wat zijn de regels met betrekking tot het uitdelen van producten na de aangegeven datum:
-Producten met een TGT datum mogen niet meer worden uitgedeeld nadat deze datum is verstreken omdat de voedselveiligheid niet kan worden gegarandeerd.
-Producten met een THT datum die bij 7 graden C moeten worden gekoeld mogen na verstrijken van de datum niet meer worden uitgedeeld.
-Producten met een THT datum die niet-gekoeld kunnen worden bewaard (de droge kruidenierswaren) mogen onder voorwaarde na het verstrijken van de THT worden uitgedeeld. Hoe lang deze producten mogen worden verstrekt hangt af van het soort product

Over dit onderwerp is daarom een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbanken. Hieruit blijkt dat veel producten nog tot maanden, soms zelfs jaren na de aangegeven THT-datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden.

Verlenging van gekoelde THT en TGT producten:
De houdbaarheid van gekoelde producten kan (zoals bij een consument thuis) worden verlengd door het product in te vriezen bij -18°C. Ook producten met een TGT mogen worden ingevroren om de houdbaarheid te verlengen.
De voedselbank plakt er dan een extra etiket op waarop de belangrijkste voorwaarden staan.

De voedselbank deelt soms producten uit na de houdbaarheidsdatum, maar alleen binnen de
toegestane regels.

In het Kindpakket van Voedselbank Capelle worden geen producten opgenomen die over de houdbaarheidsdatum zijn.