22 september stonden we met zo’n vijftig man klaar voor een onvergetelijke zee zeiltocht met de Eendracht. Twee bussen van Ringelberg pikten de deelnemers op bij de vier uitgiftepunten en leverden hen af op de Loyddskade waar we aan boord gingen van de Eendracht, een driemastschoener, waarmee we over de waterweg richting zee voeren. Naast de cliënten waren er ook een aantal vrijwilligers aan boord die deze kans op een zee zeiltocht niet wilden missen. En terecht want het was een mooi spektakel.

Het was niet alleen maar gezellig om eens wat uitgebreider met elkaar te kunnen praten zonder de druk van het maken en uitdelen van de pakketten. Er moest ook gewerkt worden. De bemanning van de Eendracht bestaat eveneens uit vrijwilligers en zij vragen de ‘’opstappers’’, wij dus, om de handen uit de mouwen te steken en te helpen bij het voorbereiden van het hijsen van de zeilen. Lijnen moeten klaar worden gelegd voor het hijsen van de zeilen. Eenmaal op zee moesten de sterke armen eraan te pas komen om aan de lijnen te trekken en zo de wind in de zeilen te voelen.

In de kombuis werd ondertussen aan de maaltijd gewerkt. Een heerlijke kop soep tussendoor en een prima lunch met heerlijke broodjes en salades ging er goed in. En daarna was het genieten van het echte zeezeilen. Windkracht drie zorgde ervoor dat er met een heerlijke snelheid kon worden gevaren. De inwendige mens kwam deze dag niets tekort er was volop keuze uit warme en koude drankjes en ook nu weer een heerlijk kaasbroodje tussendoor en een prima pastamaaltijd sloot de dag af. Een groot compliment aan alle bemanningsleden op dit schip is dan ook zeker op zijn plaats. Een topdag die we niet snel zullen vergeten.